Vitamine D als wondermiddel?

Lange nachten, korte dagen… het is weer herfst. De “R” zit in de maand en dat betekent dat de zon langzaam verdwijnt. Los van het feit dat de zon ons vaak vrolijker maakt dan een plensbui. We hebben de zon nodig voor ons lichaam. De zon helpt je namelijk om vitamine D aan te maken. Met het vertrekken van de waterige herfstzon, heeft je lichaam hulp nodig om deze essentiële vitamine binnen te krijgen. Waarom? Een tekort aan deze vitamine zorgt voor gebrekkig of lage energie, lusteloosheid. Een winterdip loert om de hoek. Maar ook angstaanvallen, bloedend tandvlees, gewrichtspijn, hyperventilatie, kramp, spierpijn, spiertrillingen en zwakke(re) botten zijn symptomen van een tekort aan vitamine D.

Wat doet Vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbaar stofje. De stof wordt in de huid aangemaakt, onder invloed van zonlicht. Het zit ook in voedsel. Goede bronnen zijn vette vis zoals zalm, makreel en haring. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Heb je een tekort dan hebben je spieren, botten en immuunsysteem het moeilijker. Een tekort aan deze vitamine is dus echt niet wenselijk!

Hoe krijg ik voldoende Vitamine D binnen?
Let the sunshine in!

Hoe krijg ik voldoende Vitamine D binnen?

Voeding is een belangrijke bron. Eet daarom minimaal één keer per week, en liever vaker, vette vis zoals makreel, zalm en haring. Vlees en eieren leveren ook een bijdrage, maar die is wel écht kleiner. Een supplement met vitamine D3 is een noodzakelijke aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon. De cliënten van ALFA TRAINERS krijgen allemaal het advies om zodra de “R” in de maand zit, extra vitamine D te nemen. Bij voorkeur in de vorm van een vloeibaar (olie)supplement. Omdat dit sneller en beter wordt opgenomen door het lichaam.

Hoeveel heb ik nodig?

Het minimale niveau is een bloedconcentraties van 50 nmol / l (20 ng/ml). Hogere concentraties van 80 nmol / l (30 ng / ml) hebben over het algemeen de voorkeur. De meeste laboratoria beschouwen als het “normale” bereik 50 nmol / l tot 250 zijn nmol / l. Op langere termijn moet de dosering niet hoger zijn dan de aanvaardbare bovengrens van 4000 IE per dag (=100 mcg) bij volwassenen. Uiteraard is dit een richtlijn. Er zijn persoonlijke omstandigheden die om een specifiekere aanpak vragen bij de inname van vitamine D. Voor meer informatie lees dan de onderstaande artikelen of vraag ALFA TRAINERS om advies. De zomer kunnen we helaas niet voor je regelen, een goed voedingssupplement en voedingsadvies gelukkig wel!  

Bronnen: https://www.sohf.nl/nutrient/vitamine-d3 en https://mycell-vitamins.nl/blogs/nieuws/hou-je-vitamine-d-level-op-peil

november 12, 2020

Ook interessant…

Slapen als helende kunst

Slapen als helende kunst

Lekker slapen... dat is niet voor iedereen een gegeven. In de vorige blog vertelden we je over slapeloosheid, de...

2 Reacties

 1. Ron

  Hey Alfa!

  Hebben jullie toevallig ook een suggestie over welk vitamine D supplement men best kan nemen? Ik heb al wat research gedaan en krijg wel veel verschillende suggesties, dus heb even een overdosis aan informatie gekregen. Wat denk jij van deze van Flinndal (https://www.flinndal.nl/vitaminen/vitamine-d-tablet)? Die heeft heel goede reviews en heb ik toch vaak vermeld zien staan, maar wat denk jij?

  Ik kijk uit naar je antwoord en tips!
  Ron

  Antwoord
  • admin

   Beste Ron,

   Er is in verschillende studies naar voren gekomen dat een vitamine-D3 supplement beter door het lichaam wordt opgenomen als deze in olie is opgelost.

   Degene die ik meestal adviseer en zelf ook gebruik is; https://www.smeetsengraas.nl/jarrow-formulas/vitamin-d3-2500-iu/

   Ik hoop zo je vraag duidelijk te hebben beantwoordt! Anders kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training