Slapen als helende kunst

Slapen

Lekker slapen… dat is niet voor iedereen een gegeven. In de vorige blog vertelden we je over slapeloosheid, de stresscirkel en mogelijke oplossingen voor jou. Zoals toen al aangegeven, over slaap is veel te vertellen. In deze blog zoomen we verder in op de perfecte slaapkamer en de perfecte slaaproutine.

Slaap is geen hekkensluiter

Veel mensen die zichzelf als ‘avondmens’ bestempelen, stellen het naar bed gaan uit. Want? Ja want, het is het laatste wat je doet voor jezelf, de lamp uit en naar dromenland vertrekken. Maar wat gebeurt er als je het anders benadert? Het is het eerste wat jij jezelf cadeau kan doen in een nieuwe dag. Het naar bed gaan en in slaap vallen: dit zijn geen hekkensluiters van je dag. Het is de start van je volgende dag. Met dit in je gedachten, ga je al anders kijken naar slapen.

Creëer een oase van rust

Een slaapkamer heeft vaak meerdere functies. Je kinderen slapen bij je in bed of in de kamer, je kijkt er televisie, je leest er een boek, je hebt er seks, je slaapt er. Hoe jij je slaapkamer exact inricht, is persoonlijk. Er zijn wel een aantal generieke tips te geven voor de perfecte slaapkamer en perfecte nachtrust.

  1. De slaapkamer moet zo donker mogelijk zijn. Ons lichaam is gevoelig voor licht en teveel licht kan bijdragen aan slapeloosheid.
  2. De ideale temperatuur ligt rond de 16 tot 18 graden. Dat lijkt laag, maar een lagere kamertemperatuur zorgt voor een lagere kerntemperatuur in je lichaam. En dát bevordert je slaap.
  3. Zorg dat er geen geluid in je slaapkamer is. Slaap je slecht, dan ben je waarschijnlijk ook gevoeliger voor geluiden.
  4. Ventileer je slaapkamer minimaal een half uur per dag door de ramen open te zetten. Bij voorkeur laat je het raam op een kier staan tijdens de nacht. Goede ventilatie zorgt voor een betere zuurstofbalans en dat heeft effect op je nachtrust.

Weg met het blauwe licht

Velen van ons, leven met onze mobiel in de hand. En als het niet de mobiel is die je wakker houdt, dan is het je laptop of je televisie. Deze apparaten zenden blauw licht, dit blauwe licht verstoort onze natuurlijke melatoninebalans. Melatonine heeft invloed op ons slaap-waakritme. Bovendien zenden deze apparaten informatie uit, die je hersenen weer moeten verwerken. Haal om die reden zoveel mogelijk van dit soort apparaten uit je slaapkamer.  

Slapen
Zet die tv eens eerder uit! Het doet je slaap goed.

Je ultieme slaaproutine

We zijn gewoontedieren. Ja echt. Ons lichaam gedijt daar goed bij. Maak voor jezelf daarom een slaaproutine. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen:

  1. Twee uur voordat je naar bed gaat, eet je de laatste maaltijd. Zorg dat de maaltijd licht verteerbaar en klein is.
  2. Een uur voor je gaat slapen: schakel je alle blauw-licht-apparaten uit.
  3. Schrijf gedachten van de dag op.
  4. Behoefte aan een positieve afsluiter? Schrijf in een dankbaarheidsdagboek.
  5. Stretchen en yogaoefeningen bevorderen een goede nachtrust. Minimaal tien minuten is voldoende, langer is ook goed!

Weg ermee!

Wat kun je beter vermijden? Alcohol, nicotine en cafeïne. Deze drie zaken zijn geen ingrediënten die passen bij een stabiel slaapritme. Ze geven namelijk in bepaalde mate een stressreactie in het lichaam. En je raadt het al, stress belemmert een goede nachtrust. Probeer ook de inname van vocht te beperken, zodat je niet drie keer in de nacht naar het toilet hoeft.

Waar vlei jij je neer?

Als je dan eenmaal je hoofd op dat kussen legt. Sta dan daarvoor even stil bij het volgende. Een matras moet je na 8 tot 10 jaar vervangen. Kussens zijn slechts 2 jaar houdbaar. Schoon, zacht en droog beddengoed is noodzakelijk voor een ‘aaahhh ik ga slapen gevoel’. Uit onderzoek is gebleken dat de kleur van je slaapkamer het beste blauw kan zijn. Deze kleur symboliseert rust en dat is wat je nodig hebt. Plaats je bed bij voorkeur in het midden van de ruimte en met het voeteneind richting de deur. Deze positionering geeft onbewust voor een rustgevend gevoel. Welterusten!

Bronnen: Mark Schadenberg https://markschadenberg.com/ en Chivo https://chivo.nl/

Slapen
Hulp nodig bij slapen, bewegen en een gebalanceerde leefstijl? Klik hier: https://alfa-trainers.nl/contact/

maart 10, 2021

Ook interessant…

Het belang van goed slapen

Het belang van goed slapen

Slaap is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Toch zien we slaap vaak als de letterlijke hekkensluiter...

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training