De vakantieperiode is aangebroken. Gezond en toch blijven genieten? Dat kan met deze 11 tips!

De vakantieperiode is aangebroken! Een tijd waar we allemaal naar uitgekeken hebben en die vol zit met familie, vrienden, heerlijk eten en geweldige herinneringen. 

Het is geen geheim dat vakantieleven niet altijd hand in hand gaat met gezond leven. Maar met deze 11 tips kun je de hele vakantieperiode mentaal en fysiek gezond blijven. Je kunt ze trouwens ook het hele jaar door gebruiken, als je niet op vakantie bent 😊

Vind gezonde alternatieven voor je favoriete gerechten;

Gezond eten betekent niet dat je je vakantiefavorieten moet opgeven – het enige wat ze nodig hebben, zijn soms een paar kleine aanpassingen. Je kunt bladgroente (sla) gebruiken in plaats van wraps, of courgetti in plaats van pasta.

Zeg nee tegen brood;

Omdat het vaak wat langer duurt voordat je in een restaurant het eten op tafel krijgt wordt er vaak eerst brood op tafel gezet of besteld. Je raakt er niet alleen sneller vol van, maar brood is ook echt een dikmaker. Beter is om tijdens een diner direct een klein (gezond) voorgerechtje te bestellen of samen te delen. 

Het draait allemaal om matiging;

Matiging zal jouw reddende engel zijn tijdens de vakantie. Er is niets mis met genieten van een heerlijk diner, maar je moet ervoor zorgen dat jouw maaltijden eromheen gezond en voedzaam zijn. Neem een lichte lunch, zoals een salade met olijfoliedressing en kies de volgende ochtend voor een gezond ontbijt zoals eieren met zalm. Hierdoor kun je het je veroorloven om bij een uitgebreid diner alles uit de kast te halen.

Kies voor zelfgemaakte in plaats van bewerkte voedingsmiddelen;

Alles zelf maken kan lastig zijn als je veel te doen hebt, maar het kan er ook voor zorgen dat je veel gezonder gaat eten. Ingeblikt, verwerkt en kant-en-klaar voedsel zit vol met overtollig zout en suiker dat je kunt vermijden door de gerechten zelf te maken. 

Door het eten helemaal zelf te maken, wordt je je ook veel bewuster van wat je eet en wanneer, waardoor je op de lange termijn meer controle en bewustzijn krijgt.

Voeg meer groenten toe;

Het is gemakkelijk om alles uit de kast te halen, maar soms is beter eten net zo eenvoudig als meer gezonde keuzes bij de hand houden. 

Kies bij twijfel eerst groenten – zoals een salade voor het avondeten of een groentegerecht eerder op de middag. Dit zal iedereen helpen ervoor te zorgen dat je jezelf niet vol gaat eten met frietjes.

Vertragen tijdens de maaltijden;

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat langzaam eten onze maag genoeg tijd kan geven om het hormonale signaal naar onze hersenen te sturen dat ons vertelt dat we vol zitten, waardoor we niet per ongeluk te veel eten. Dit kan ons helpen om de porties beter onder controle te houden.

Maak een wandeling na het eten;

Wandelen na een maaltijd kan verschillende duidelijke voordelen opleveren. Ten eerste kun je aan lichaamsbeweging doen op een moment dat je anders misschien niet zo vaak traint. Het kan ook een rustige tijd voor jezelf zijn om te ontstressen en je spijsvertering in één keer te helpen. Al deze factoren samen zijn goed voor jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid en kunnen bijdragen aan gewichtsverlies.

Vergeet lichaamsbeweging niet;

Er zijn nog een miljoen andere dingen te doen, en als je niet dicht bij jouw eigen sportschool bent, kan trainen nog moeilijker lijken. Desondanks is het belangrijk om regelmatig te blijven bewegen voor zowel jouw mentale als fysieke gezondheid. 

Zelfs als je hele dag vol zit en je maar kort kunt trainen, maak dan tijd vrij om wat jumping jacks te doen op het balkon van jouw hotelkamer.

Probeer je aan je normale slaapschema te houden;

Onregelmatige slaapschema’s kunnen leiden tot een slechte slaapkwaliteit, vermoeidheid, slechte eetgewoonten en slaperigheid overdag.

Voorkom dit door zo dicht mogelijk op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden als je gewoonlijk doet.

Neem tijd voor jezelf;

Vergeet niet om elke dag tijd voor jezelf te nemen. Maak een wandeling of mediteer een keer per dag. 

Maar vooral; geniet van je vakantie!!

#holidayseason
#vakantie
#voedingtips
#healthylifestyle
#personaltrainerrotterdam
#summertime
#tips
#enjoylife

Door admin

augustus 6, 2021

Ook interessant…

Slapen als helende kunst

Slapen als helende kunst

Lekker slapen... dat is niet voor iedereen een gegeven. In de vorige blog vertelden we je over slapeloosheid, de...

Het belang van goed slapen

Het belang van goed slapen

Slaap is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Toch zien we slaap vaak als de letterlijke hekkensluiter...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training