Ontdek de 6 voordelen van bulletproof koffie in de ochtend!

Ontdek de 6 voordelen van bulletproof koffie in de morgen!

Voor miljoenen mensen over de hele wereld is koffie een geweldige manier om wakker te worden en de dag te beginnen. Je hebt koffie in heel veel verschillende soorten en maten. De nieuwste trend is bulletproof koffie; koffie gemengd met boter en MCT olie. Het kan voor sommigen een enorm lekkere start zijn om de dag te beginnen met een kop Bulletproof koffie. Maar waarom mengen mensen boter in hun koffie?

Hoewel dit op het eerste gezicht misschien een nieuwe online hype lijkt, is het in werkelijkheid een heel erg populair recept voor intermittend vasten en keto gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

Hieronder leggen we uit waarom.

Wat is Bulletproof koffie?

Bulletproof koffie, ook wel boterkoffie of ketokoffie genoemd, is een stimulerende drank gemaakt van hoogwaardige vetten en verse koffie.

Het klassieke Bulletproof koffie recept is:

 • Koffie
 • Grasboter of ghee
 • Kokos- of MCT-olie

MCT staat voor middellange keten triglyceriden, een soort vet dat wordt gewonnen uit kokosolie.

Dit Bulletproof koffie recept is een recept dat is ontwikkeld en beschermd door de bio-hacker Dave Asprey. Hij heeft er ook verscheidene boeken over geschreven, waar veel mensen enthousiast over raken.

Omdat deze boterachtige koffie energie levert, de eetlust vermindert en ketose bevordert – een metabolische toestand waarin het lichaam vet als primaire energiebron verbrandt – is het erg populair geworden.

Mocht je Bulletproof koffie willen proberen, dan kun je dat eenvoudig thuis bereiden.

Als je Bulletproof koffie drinkt in plaats van een koolhydraatrijk ontbijt, voel je je urenlang vol en energiek. Daarom is het een veelgebruikt hulpmiddel om intermittend vasten en het ketogeen dieet een vliegende start te geven.

Bulletproof koffie (afb.)

Bulletproof koffie en Keto voordelen

Het keto-dieet is een vetrijk, koolhydraatarm dieet.

Omdat ketose betekent dat het lichaam de koolhydraatvoorraden heeft uitgeput, kan het lichaamsvet verbranden voor energie.

Dan wordt deze vet energie als ketonen door de bloedbaan in je lichaam afgeleverd.

Ketonlichamen zijn energiedragers die de mitochondriën in cellen schoner kunnen verbranden. Daarom verminderen ze het risico op kanker, aangezien kankercellen glucose als hun primaire energiebron gebruiken.

Omdat het opslaghormoon insuline fungeert als een aan-schakelaar voor vetopslag en uit-schakelaar voor vetverbranding, is de beperking van koolhydraten essentieel.

Omdat puur vet, zoals ghee of MCT-olie, de insulineproductie nauwelijks stimuleert, zijn deze voordelen van Bulletproof koffie uitermate geschikt voor keto.

Bovendien, omdat het ook gebaseerd is op de uitputting van glycogeenvoorraden om vet te verbranden voor energie, wordt Bulletproof koffie veel ingezet bij het vasten.

Voordelen van bulletproof koffie bij intermittend vasten

Bulletproof koffie is ongelooflijk populair onder de beginners van intermittend vasten. Waarom?

In het begin helpt het om langer vol te blijven. Daarom gebruiken vastenliefhebbers Bulletproof koffie om de vastenperiode te verlengen.

Maar zul je denken verbreekt de vetrijke koffie het vasten dan niet?

Hoewel pure vetten veel calorieën bevatten, hebben ze geen invloed op de bloedsuikerspiegel.

Bij deze zuivere vetten gebeurt dit echter slechts indirect.

Door tijdens de vastenperiode Bulletproof koffie te gebruiken, verbrand je misschien iets minder vet.

Wat is het voordeel van Bulletproof koffie?

Bulletproof koffie heeft een heel ander effect dan je gemiddelde latte of espresso.

Omdat het, in tegenstelling tot latte, een stimulerende, prestatieverhogende en keto-drank is die blijvende energie biedt voor iedereen.

Het voordeel van Bulletproof koffie omvat de volgende voordelen:

 • Energie boost
 • Gewichtsverlies
 • Voedingsstoffen
 • Verzadiging
 • Vet verbranden
 • Focus

Wanneer je Bulletproof koffie drinkt, combineer je energie uit koffie en hoogwaardige vetten tot een voedzame en krachtige energiedrank die een gewone latte in de schaduw zet.

Energie boost

Bulletproof koffie levert constant langdurige energie zonder een bloedsuikercrash te veroorzaken.

Omdat vet de spijsvertering vertraagt, kan de cafeïne in koffie langzamer worden opgenomen en zorgen voor langdurige energie.

Het is echter de MCT-olie die het langdurige energieverhogende effect van Bulletproof koffie maakt.

Door de kortere ketenlengte worden MCT’s sneller gemetaboliseerd en gebruikt door het lichaam dan andere vetten.

Daarom kunnen ze onmiddellijk als energiebron worden gebruikt of worden omgezet in ketonen, d.w.z. moleculen die jouw lever maakt van vetzuren en die kunnen helpen om het energieniveau over een langere tijd te verhogen.

Gewichtsverlies

Een belangrijk voordeel van Bulletproof koffie is dat het helpt om in de metabolische staat van ketose te komen of te blijven.

Onderzoek toont aan dat het nemen van MCT-olie helpt om ketose te stimuleren.

Bovendien helpt het om bijwerkingen te verlichten tijdens de eerste overgang naar vetverbranding als primaire energiebron – de zogenaamde “keto-griep”.

MCT-olie is veel meer “ketogeen” dan bijvoorbeeld olijfolie, het zet ketonen sneller om. Het ondersteunt dus een ketogeen dieet en intermitterend vasten.

Ook kunnen kokosolie, boter of ghee het insulinegehalte laag houden en ketose in stand houden.

Voedingsstoffen

Zwarte koffie bevat verschillende micronutriënten zoals niacine (=vitamine B3) en kalium. Kalium voorkomt bijvoorbeeld krampen en helpt bij het reguleren van de bloeddruk.

Bovendien bieden grasgevoerde boter en ghee in Bulletproof koffie een verbluffend scala aan voedingsstoffen (link):

 • A-, D-, E- en K-vitamines
 • Beta-caroteen
 • Omega-3 vetzuren
 • Geconjugeerd linolzuur
 • Butyraten

Butyraten zijn vetzuren met een korte keten die worden geconsumeerd door darmbacteriën en bijdragen aan een betere darmgezondheid.

Omdat ze geen spijsverteringsenzymen nodig hebben voor metabolisatie, kunnen ze een snelle energieboost geven, vergelijkbaar met MCT’s.

Als het om voedingsstoffen gaat, is boter of ghee in koffie cruciaal – vooral als de koeien zichzelf voedden met grassen.

Grasboter bevat niet alleen meer vitamines, maar biedt ook een breed scala aan gezonde vetzuren.

Verzadiging

Voorstanders van Bulletproof koffie melden dat het de eetlust onderdrukt en helpt om veel langer een vol gevoel te hebben.

Enerzijds bevat boterkoffie een grote hoeveelheid vet, wat van nature de verzadiging bevordert.

Aan de andere kant levert kokosolie of MCT-olie zelf een aanzienlijke hoeveelheid van deze middellange-keten triglyceriden, die het gevoel van verzadiging meer bevorderen dan lange-keten triglyceriden (LCT’s).

Vetverbranding

Cafeïne houdt je niet alleen wakker, cafeïne stimuleert ook de stofwisseling en de vetverbranding.

Dus als je koffie combineert met de voordelen van grasgevoerde ghee en MCT-olie, krijg je een krachtige melange die een langdurige energieboost geeft en je urenlang een verzadigt gevoel geeft.

Naast MCT-olie kan ook cafeïne in Bulletproof koffie bijdragen aan een betere concentratie, prestatie en alertheid.

Focus

Een van de bekende voordelen van bulletproof koffie die vrijwel iedereen meldt is mentale helderheid. Naast cafeïne is het vooral MCT-olie die de cognitieve vermogens aanscherpt.

Studies tonen bijvoorbeeld aan dat er een sterk verband bestaat tussen de gezondheid van de hersenen en darmen.

Aangezien ketonen een essentiële energiebron voor de hersenen zijn, is het gunstig voor de mentale prestaties om koolhydraten te vervangen door vetten en in ketose te raken.

Wij zijn heel benieuwd welke voordelen jullie ervaren na het gebruik van een kop Bulletproof koffie in de morgen.

Zorg er altijd voor dat je op een verantwoorde wijze afvalt. Wil je meer weten over de gezonde opties om lekkerder in je vel te zitten & vitaler te worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij informeren je graag over de mogelijkheden!

Bronnen o.a. Bulletproof coffee (link) Pubmed (link), Oxford academic (link), Pharmacological reviews (link)

Door admin

oktober 11, 2021

Ook interessant…

Slapen als helende kunst

Slapen als helende kunst

Lekker slapen... dat is niet voor iedereen een gegeven. In de vorige blog vertelden we je over slapeloosheid, de...

Het belang van goed slapen

Het belang van goed slapen

Slaap is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Toch zien we slaap vaak als de letterlijke hekkensluiter...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training