Overgewicht, de chronische pandemie van 2020

Overgewicht is al jaren een ‘hot topic’. Het lijkt zo simpel, eet gezond, beweeg voldoende en je zit goed met je sixpack. Dat is toch wat we allemaal willen? Een sterk, strak lichaam? Maar we vergeten dan iets essentieels, de buitenkant, hoe je er uit ziet, is minder belangrijk dan de binnenkant van je lijf: je immuunsysteem. Door gezonder te eten, voldoende te bewegen en genoeg te ontspannen versterk je het immuunsysteem. Is dat nieuwe informatie voor jou? Je bent niet de enige. Er zijn velen die niet weten dat een gezond voedingspatroon, beweging, sporten en ontspanning bijdragen aan een sterker immuunsysteem. De huidige coronapandemie brengt de discussie op gang over hoe we hier anno 2020 mee omgaan. En we kunnen vandaag concluderen: we zijn niet al te best bezig.

Overgewicht: even wat cijfers

In Nederland is de helft van de volwassen is te zwaar. In 2019 had 50,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas (ernstig overgewicht) is dat andersom: meer vrouwen hebben obesitas.

Overgewicht: even wat cijfers
Bron: Volksgezondheidenzorg.info
Overgewicht in cijfers.
Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/

Wat is overgewicht?

Overgewicht en obesitas zijn abnormale of buitensporige opeenhopingen van vet die de gezondheid kunnen beïnvloeden (WHO, 2018). Er zijn verschillende methoden om te bepalen of iemand overgewicht heeft. De body mass index (BMI) is de meest gebruikte maat om overgewicht te definiëren. Naast de BMI geven de buikomvang en de huidplooidikte ook een goede indicatie voor de hoeveelheid opgeslagen vet. Met dat extra laagje blubber is er fysiek meer om van te houden. Maar je immuunsysteem gedijd hier slecht op.

Overgewicht en corona

Volgens Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas, internist bij het Erasmus MC en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland, is ook in de tweede coronagolf een duidelijke relatie tussen ziekenhuisopname en (ernstig)overgewicht. Het beloop van de ziekte is bij hen vaak ernstiger, dat komt onder meer doordat mensen met overgewicht een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem hebben.

Een pondje meer is niet zó erg. Toch?

“Vet is niet zomaar een laagje blubber”, zegt Van Rossum. “Het is een orgaan waarin allemaal hormonen en ontstekingsstofjes worden gemaakt. Als je daar te veel van hebt, dan ben je gevoeliger voor bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Maar ook je immuunsysteem in het algemeen werkt dan minder goed.” Ze benadrukt dat obesitas niet bij iedereen wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Ook medicijngebruik en psychosociale oorzaken spelen een rol.

En nu? De oplossing?

Allereerst, voorkomen is beter dan genezen. Je hebt voor een groot gedeelte zelf de touwtjes in handen. Nee, je hebt geen invloed op je DNA en je natuurlijke aanleg heeft zeker invloed op hoe makkelijk of moeilijk je kilo’s aankomt. Maar en zijn wel vijf belangrijke pijlers waar ieder mens invloed op heeft.

  1. Je voedingspatroon.
  2. Je beweegpatroon.
  3. Je kennis over voeding, beweging en je lichaam.
  4. Je hoeveelheid slaap.
  5. Je hoeveelheid ontspanning en stressreductie.

Wat kan ik verder doen?

Ten tweede, stel dat je wel te maken hebt met overgewicht. Ga je dan achterover leunen? Onderneem je actie? Dat is een relevante keuze die ieder mens kan, mag en moet maken. Heb jij last van (mild) overgewicht, dan kun je altijd de hulp van een professional inschakelen. ALFA TRAINERS helpt je graag bij het versterken van je lichaam, geest en uiteindelijk dus je immuunsysteem. Dat je daarbij wellicht een sixpack behaald, is mooi meegenomen, maar zeer zeker niet het belangrijkste doel.Laat je informeren op de juiste manier!

Er wordt veel gezegd en geschreven over overgewicht en obesitas. ALFA TRAINERS werkt alleen met evidence based informatie en die delen we graag met je. Nieuwsgierig geworden naar meer informatie? Bekijk deze video’s: https://www.youtube.com/watch?v=jGH7n2eC2F4 en https://www.youtube.com/watch?v=w868lId846c&ab_channel=NOSop3.

Bronnen: https://nos.nl/artikel/2356217-grote-groep-experts-waarschuwt-je-gezondheid-is-nu-nog-belangrijker.html en https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/huidige-situatie#node-overgewicht-volwassenen

november 23, 2020

Ook interessant…

Slapen als helende kunst

Slapen als helende kunst

Lekker slapen... dat is niet voor iedereen een gegeven. In de vorige blog vertelden we je over slapeloosheid, de...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training